Zaujímavosti zo sveta vína 3.) Rizling vlašský
Pôvod zatiaľ nemá celkom jasný. Najčastejšie sa domnievajú , že pochádza z Francúzska (niekde sa však dočítate aj to, že môže pochádzať z Talianska), odtiaľ sa rozšíril do Porýnia, neskôr do Dolného Rakúska a Maďarska.
Trošku vám to ešte upresním. To s tým talianskym pôvodom sa má tak, že "vlašský" je nejakým zastaralým výrazom pre "talianský", ale keďže bol rozšírený hlavne vo Francúzsku, tak sa za pravdepodobnú domovinu označilo Francúzsko.
Ľudia si často zvyknú myslieť, že je nejakým príbuzným Rizlingu rýnskeho ale opak je pravdou. Okrem názvu "Rizling" nemajú spoločné absolútne nič :).
Jeho názov "vlašský " údajne vznikol v Nemecku aby ho odlíšili od toho rýnskeho. Na Slovensku je druhou najrozšírenejšou pestovanou odrodou-takmer 17% celkovej výmery vinohradov (ale všade sa píše inak. Niekde som našla 25% a inde zasa 11%...asi to budem musieť ísť vymerať sama 😅). Je to stará odroda viniča z ktorej sa vyrába biele víno. Vôňu môžme charakterizovať od neutrálnej vínnej cez kvetinovú, pripomínajúcu horké mandle či zelené jablká. Ak sa pestuje na vápenatých pôdach, môže mať jemnú arómu pripomínajúcu lipový kvet. Ľahké, prosté, plné vína, ktoré prinášajú osvieženie po namáhavej manuálnej práci , sa hodia k desiatam (no a toto, keby som vedela už na strednej... ) napríklad s nejakým druhom údeniny. Suché vína "Vlašáku" sú skvelou voľbou k studeným predjedlám a celej palete jedál bežnej kuchyne (zeleninové jedlá, zeleninové polievky, biele syry, paštéty, šunky...) ale tak isto sa perfektne hodí k teľaciemu mäsu či sladkovodným rybám 😌. (A ako inak) v podobe striku skvele uhasia smäd 😁☝🏻( len prosím vás, nie tak ako my voľakedy - leto, slnko, záhrada "... drž hubu, fotíme sa.." a blackout 😅. Nezabudni totiž, že slnko ti "naleje" automaticky druhý pohár! ). Vďaka svojim sviežim kyselinám je vhodný aj na archiváciu a dokonca na výrobu ľadových, či slamových vín. No je jednoducho dosť univerzálny a dá sa v podstate piť stále. Od pred-minulého roku máme svoj vlastný Rizling vlašský aj my,
ale bolo ho zatiaľ málo a tak celý ako bol, putoval do nášho cuvée Anarchy. Uvidíme, čo prinesú ďalšie roky a verím, že si budete/budeme raz môcť vychutnať znamenitú chuť nášho Vlašáku aj v podobe samostatného vína.
Tak nazdravie!
Silvia